Breamish Valley logo linking to Home Page

Ingram Village Hall Refurbishment 2010

[Credit: All images and text provided by, and used with the permission of, Ingram Village Hall Committee (2019). All images and text were first published on their respective dates on the original IngramBreamishValley website.]

Background

INGRAM VILLAGE HALL was opened in 1928 to serve as a Church Hall and a local community facility. It is a registered charity, organized and managed by a volunteer committee whose aim is to maximize the use of the Hall for social, recreational and educational functions. Apart from a few improvements and repairs over the years the building remained in its original state until 2010, following the village’s selection to join British Gas Green Streets project.

Ingram Village Hall Refurbishment

The Ingram Village Hall and Community bid was chosen as the winner for North East England in the British Gas Green Streets project, following a presentation by the Village Hall Committee at Gosforth Park Hotel as part of the selection process on 27 October 2009.

As well as providing funding to add to the considerable amount already raised (Action with Communities in Rural England £7,500; Northumberland National Park Sustainable Development Fund £20,000; Ingram Show £4,000; Councillor Murray’s Capital Programme £1,000), monies were made available to support renewable energy improvements for 20 buildings in the community. The process was as follows.

  • Each of the 20 households were assessed as to their energy efficiency and potential for improvement by a British Gas representative.    
  • Recommendations were made and decisions reached about what would be done, in agreement with each householder.    
  • Each householder had to sign up to British Gas as their energy supplier for the duration of the project. This was because all improvements were monitored, and data fed back on how much energy was saved in the following year.   
  • The cost of the improvements was negotiated with each householder and funded by British Gas.   
Photo of members of a committee holding a large cheque
Receiving the cheque
Photo of Committee members posing for a photograph
Smiles all round

[Above: Ingram Village Hall Committee members on 12 December 2009, having received the cheque from the National Parks Sustainable Development Fund Project Team. (Photographs courtesy of Northumberland National Park).]

Ingram Village Hall Refurbishment in Pictures

Work began in January 2010 and by July 2010 Ingram had an operational ‘green’ village hall. The following is a photographic record of the refurbishment.

6 January 2010

After the old internal wall cladding and floors have been stripped out, a gang of local volunteers, young and old alike, turned out to complete the stripping out and leave the hall ready for Chris McCann’s men to prepare the walls for waterproofing the building. The work was ably supervised by a cock robin, who had taken advantage of the open building to seek shelter.

Photo of building workers in snow
The workers arrive
Photo of a robin on a wall
Observed by the robin
Photo of volunteers clearing floor of village hall
Stripping out
Photo of stripped out kitchen
Kitchen area
Photo of volunteers tipping rubbish away
Piling the rubbish
Photo of volunteer disposing of bricks
Poetry in motion
Interior photo of stripped out village hall
Stripping out complete
Workers posing for a photo
The work gang

19 January 2010

Chris McCann’s men beginning the job of lining the internal walls.

Photo of plasterers plastering walls
Refurbishment begins
Photo of plasterer at work
Plastering begins

25 January 2010

The volunteer team barrow in the hoggin for Chris McCann’s men to spread.

Photo of men using wheelbarrows
Just tip it there!
Photo of men using spades and one using a mobile phone
Men multi-tasking
Photo of men shovelling gravel
Last few shovels full
Photo of men carrying gravel in wheelbarrows
Nearly finished

1 February 2010

The new floor is taking shape.

Photo of newly laid concrete floor
Concrete floor is laid
Photo of concrete floor in kitchen area
Kitchen area floor

16 February 2010

The floor insulation is complete and covered in concrete. The wall lining is in progress and the building team take a moment to pose for the camera.

Three builders posing for a photo
Chris McCann’s team
Photo of man using wood studs to line walls
Wall lining in progress

15 March 2010

First fix electrical work in progress, wall insulation is well underway, and roof insulation has arrived, awaiting reinforcing works to be completed.

Photo of three electricians working
Electricians at work
Outside photo of roof insulation laid in pile outside village hall
Roof insulation is delivered

26 March 2010

Stripping off of the old roofing is quickly finished and the new roofing insulation material installed. Jack Welch, Green Streets project manager discusses progress and options with local builder, Chris McCann. Meanwhile inside the building, new wood panelling is fitted to the lower part of the walls.

Photo of people watching roof being stripped
Observing the roof stripping
Photo of roof batons in place
North roof batons
Photo of roof without tiles
Stripping off the roof begins
Photo of some interior panelling fixed to walls
Work starts on replacing the interior panelling

11 May 2010

The village hall was sufficiently complete to allow it to be used as a polling station for the recent general election. Fantastic progress has been made as you will see from the images below. We particularly love the refurbished roof ventilation cone which is part of the character of the hall and is looking magnificent.

Photo of old oil ventilation cone on roof of village hall
Old ventilation cone
Newly painted ventilation cone
Refurbished ventilation cone

The Photovoltaic panels are now all in place on the roof, tiling is complete on the North side and the interior wall panelling is nearly complete.

Photo of solar panels on roof of village hall
Solar PV panels in place
Photo of roof tiles in place on village hall
North roof tiles complete
Interior photo of reinforced roof beams and wooden panelling
Interior reinforced beams and panelling

18 July 2010

These pictures show the underfloor heating in place and the new flooring being laid. The roof beams have been reinforced to take the extra weight of the PV panels and have been stained to the original colour. Outside, on the North side of the building (tucked away from public view) the heat exchanger and the little cabin housing (containing the heat pump controls and ‘buffer’ hot water tank for the air to water system) are all smartened up and operational. The roof vent is back in its proper place and will also be operational again. With the dado in place and the interior paintwork complete, the hall looks smart and inviting.

Photo of newly decorated interior of village hall
Painting complete and open for business!
Photo of water heat exchanger
Exterior of hall showing air to water heat exchanger and the box of tricks for the PV cells
Photo of two workers laying new floor
Liam and Kevin laying the new floor
Photo of roof vent
The roof vent back in its rightful place
Photo of committee members sweeping floor of village hall
The Committee cleans up before the painters arrive
Photo of underfloor heating pipes
Underfloor heating pipes and insulation in place

The air to water heating system has been installed, underfloor heating all in place and new flooring laid. With the wood panelling and walls painted the village hall looks fresh and welcoming and feels warm and dry. Only a few minor jobs to be done and the work will be complete. Congratulations to everyone involved.

Ingram Village Hall Committee (2010)

Contact Us

Contact the Breamish Valley website

Contact Us